Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 29

 

2014. június 29. vasárnap (Péter és Pál napja)

16:02 GYULAI PÁL Elkészült a hetedik teljes magyar irodalmi hangoskönyvem. A szerveren itt található.Később a Youtube-ra is át lesz alkalmazva. 

 

Gyulai Pál: Egy régi udvarház utolsó gazdája. Ez a szerző legnagyobb és legkitünőbb novellája. A 1849-ben játszódik Erdélyben, amikor a főszereplő egykori alispán hazatér szétrabolt feldúlt falujába és házába és elszenvedi az élményeket. A mű "az új viszonyokhoz alkalmazkodni nem tudó, asszimilálódásra képtelen régi módi magyar ember típusát állítja elénk." (áll a mű elé írt felvezetőben, 1911 Franklin, Bp. kiadás XI.) A hanganyag 3 óra 20 perc. Felolvassa Kozsdi Tamás. - Személyes véleményem az, hogy nagyon elgondolkodtató a mű, az egyszerű sértett érzésvilágot bemutatva az ősi jogrendünket, szokásvilgáunkat állítja szembe a forradalom utáni "civilizációval" és elnémetesedéssel. A mű végén a mesélő belehal a saját igazságába. De más tanulságok is vannak..  [Az utolsó két fejezetnél kintről a már feltámadó szél be-besüvített az ablak résein. A könyvben pedig pont azt olvastam, hogy a düledező udvarház ablakain, falain átsüvít már a szél.. Tehát ez az első hanghatással aláfestett hangoskönyvem.]

21:25 Dóczi Lajos - Kis Murányvár 1866. (Felkerült a szerverre a következ irodalmi mű)

 

Egy édes kis történet ez a mindössze 60 perces hangoskönyv. Remekül fel van építve és az üzenete is igazából egy mondat, amit a közepébe helyezett a bohém szerző. Minden fiatal lánynak és persze idősnek is ajánlom, derülni egy jót. - Az anyag a szerveren van, de a szerver időnként túlmelegszik. Érdemes próbálkozni később vagy holnap. A Youtube-on nem lesz már vele gond :)