Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 20

 

2014. június 20. péntek


- 1253. június 20. IV. Béla 80,000-nyi sereggel előbb Stiriának brucki kerületéből szorította ki II. Otokart, azután Bécs alá ment és június 20. itt táborozott, de a várost ostromgépek hiányában be nem vehette.

- 1353. június 20. N. Lajos 2-dik házassága. A király az anyja udvarában nevekedett bájos Erzsébettel, Kotromanovics István bosniai bán leányával, 2-dik házasságra lépett.

- 1366. június 20. Velence köteles volt az 1358. békekötés értelmében N. Lajos kívánságára és költségén 24 gályát kiállítani. A felhívás most el is ment Velencéhez, mely azt válaszolta, hogy a királynak a törökök elleni hadjáratra a maga költségén fog 5 gályát kölcsön adni. Lajos a szószegés miatti bosszúságát elrejtve, június 20-án Görgény vár alatt kelt levelében hidegen mondott köszönetet Velencének, és tudtára adta, hogy a gályák kiállításának idejéről és helyéről majd tudósítandja.

- 1389. június 20. A rigómezei csatában I. Murád szemben állott Lázár szerb despot, Tvartko bosniai király és Garay Miklós macsói bán dandáraival ki veje Lázár segítségére vezette hadát. Murád és Lázár elestek. Az utóbbinak fia István évi adóval vásárolt békét a töröktől.

- 1704. június 20. I. Leopoldnak a kurucok részére tett általános ígéretei a sérelmeket orvosolni sikeretlenek. Széchenyi Pál k. érsek és kir. biztos sokszori sürgetésére I. Leopold június 20-án kelt nyilatkozatában általános kifejezésekbe foglalva előadta, miképp kívánja a megsértett jogokat helyreállítani és a békét létrehozni, és bár a király közbenjárói, az angol és hollandi követek biztosították Széchenyit, hogy Leopold kir. ígéretei őszinték, mégis Rákóczi gyanakodott az udvar őszintesége ellen, mert Heister tábornok a földesuraktól adót csikart, őket hadfogadásra kényszerítette és katonáinak minden féktelenséget megengedett.

- 1707. június 20. Az ónodi gyűlésre megjelentek Erdély követei, és a 2 testvérhaza rendéinek szövetsége megújíttatott.

- 1711. június 20. Vetésy írta Rákóczinak: „Torcy miniszter képmutató; azt mondta, számomra kihallgatást ő fölségénél nem eszközölhet. A bajor fejedelem pedig a magyar királyságra való jelöltségéről hidegen így szólt: a szövetséges rendeknek kiegyezése után erről már szó sem lehet."

- 1741. június 20. M. Terézia Pozsonyba érkezik a koronázó országgyűlésre. M. Terézia szolgálati személyzetével együtt magyar szabású ruhát viselve vonult be Pozsonyba, s ily értelmű latin felkiáltással üdvözöltetett: „Éljen úrasszonyunk és királyunk!"

- 9:39 MÉGIS - Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön bejelentette, hogy június 27-én aláírja a társulási szerződést az Európai Unióval. Az esemény egy régi, tragikus történetet zárhat le: a kijevi Majdan véres tüntetései pont azért kezdődtek, mert Janukovics korábbi ukrán elnök visszatáncolt az aláírás elől. Eközben orosz egységek állomásoznak az ukrán határnál, de nem határvédelmi feladatokat látnak el, hanem további parancsra várnak. (euronews) - Ha Szanyi (MSZP) két héttel ezelőtti Atv-s megmondós riportjára gondolunk (ahol azt mondta hogy csak az oligarchák cserélték ki egymást, ezért volt a felhajtás) akkor ez a fél éves "véres" balhé azért kellett, hogy a társulás idejére a nyugat-barát vezetés léphessen fel Ukrajnában teljes hatalommal? Az egyik fél elzár(hat)ja a gázt Európa felé, a másik fél területet hódít itt a fejünk felett. Vajon mi a magyarok helyzete ebben és valójában ki irányít? A hirekből ki nem derül annyi szent.  

- 9:44 CIRKUSZ Bár még matematikailag van rá esély de úgy néz ki hogy az Angolok is csomagolhatnak a Spanyol világbajnok után a VB-n. 

- 9:50 Állapotkép. Kozsdi Válogatott írásokra 42 ember érdeklődött és áldozott érte. Köszönet! Oklevelekre eddig négyen (ha működőképes lesz ez a szám is remek!) A szerveren fenn van új hangoskönyvként Mikes Kelemen törökországi leveleiről szóló bő fél órás ismertető. Továbbá Zilhay Lajos híres regényének a legnagyobb része, de még nem a teljes. Köszönöm a visszajelzéseket, a gondolatokat, híreket és köszönöm, hogy a Facebook felületet is sokan követik.