Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 18

 2014. június 18. szerda

- 1534. június 18. - A két király közti viszályok kiegyenlítése végett Magyarországba küldött iparlovag, Gritti, 2,200 fegyveressel útra kelt. „Megyek Magyarországba, mondá Scepper német követnek, és a gőgös magyar fejeket leszelem nyakaikról."

- 1630. június 18. A helvét hitvallásúak egyházi gyűlése Pápán Kanizsai Pálfi János elnöklete alatt, hol kánonok szerkesztettek.

- 1683. június 18. A közeledő törökök ellen Lothringen Károly hg. alatt felállított hadsereg a Duna mindkét partján sétautat tevén, az ily őrködésről azt írta Eszterházy P. nádor I. Leopoldnak: „Az elkeseredett honfiak hímezés nélkül mondják, hogy a hazának nem oltalmára, hanem megrontására érkezett hozzánk a császári sereg."

- 1686. június 18. Buda ostromának kezdete. Károly hg. 92,000 fegyveressel a várat a Svábhegytől a Felhévvizig táborolta körül; Miksa bajor választó pedig jún. 21. a Gellérthegyen fogott állodást. Budában a 70 éves Abdi pasa parancsolt 16,000-nyi őrség felett.

- 1711. június 18. II. Rákóczi Ferencz csalódásokban élt. Ő ezt írta Fierville-nek: „Úgy tekint engem a francia udvar, mint aki kijátszotta szerepét. Önnél senki sem tudja jobban, mily állapotba süllyesztett önzetlenségem és hazám szeretete."

- 1757. június 18.  Kolini csata, melyet Daun tábornagy nyert meg a támadó II. Fridrik ellen. A poroszok 14,000 embert vesztettek, az ausztriaiak 8000-et, kik egyszersmind elfoglaltak 22 zászlót és 45 ágyút. E diadal emlékére alapította M. Terézia a nevéről címezett katonai lovagrendet, melynek 100-dik évfordulóját 1857-ben nagy ünnepéllyel ülték meg.

- 1765. június 18.  Gróf Barkóczy Ferencz esztergomi érsek halála.

 

- 0:51 HM.. - Kedden felrobbant az Urengoj-Pomari-Ungvár (Testvériség) gázvezeték, az ukrajnai Iszkovci falu közelében. A baleset távol van a forrongó Kelet-Ukrajnától. „A robbanásra délután háromnegyed háromkor került sor. A lángok és a magas hőmérséklet miatt lehetetlen a tűz forrásához férkőzni” Az első feltételezés szerint a gázvezeték nyomáscsökkentése során keletkezett a tűz. Az 1967 óta működő Testvériség Európa legnagyobb fogyasztói gázvezetéke, 4451 kilométer hosszan halad. Átmegy Ukrajnán, majd Szlovákiában két ágra oszlik: az egyik ág Csehország, Németország, Franciaország és Svájc felé, a másik ág Magyarország, Ausztria és Olaszország felé szállít. Az orosz Gazprom a robbanás utánközleményt adott ki, melyben arról írnak: egyelőre még nem tudni, hogyan befolyásolja a detonáció az Európa felé tartó gázszállítást. (atv)

- 11:52 A királyos íráshoz megjelölném, hogy ezt egyszerüen és könnyen saját magadra vetítheted, ugyanis: MINDEN embernek királlyá kell válnia a saját életében. A királyság(á)hoz a saját fény állapotán kell dolgoznia. Aztán az egyensúlyt is meg kell tartania, a mindenfelől rá leselkedő diszharmonikus erőkkel szemben. Amikor valaki kellő erővel és minőségben fejlődik akkor a szellemvilág észreveszi a "fényesebbet" és odasiet, utakat ajánl neki, kinek erre, kinek arra, van akinek a poklon át is. A később választott király is csak így jut el a célig. Kicsiben kezdi. Saját magán. A halálon átmenést pedig minden embernek meghagyta a keresztény világ Mestere (Jézus), tehát nem kell "nagyra" gondolni, ha a királyi beavatási úton gondolkodunk. Tessék csinálni, és legyen az ezer király országa Magyarország. Amúgy már 1 is fel tudná forgatni a kontinens sorsát...

- 11:59 IRAK - a szunnita lázadók aknavetőkkel és gépfegyverekkel ma hajnalban megtámadták Irak legnagyobb olajfinomítóját. A Bagdadtól 210 kilométerben lévő létesítmény felett fekete füst gomolyog, miután kigyulladt egy tartalékalkatrészeket tartalmazó raktár. A külföldi személyzetet már kedden evakuálták. --- vö. Ukrán gázvezeték robbanás tegnap...

- 12:17 Holnap trónra lép Spanyolországban Fülöp Herceg (VI. Fülöp), miután az apja I. János Károly király jun. 11-én lemondott. A király lemondása sokak szerint javított a monarchia megitélésén. Ugyanis a királyság tekintélyét megtépázta a királyi család hivalkodó életmódja, az elefántvadászat válság idején. De a hercegnő és férjének korrupciós botránya, ingatlan-spekulációs ügye sem segíti most az alkotmányos monarchia dolgát. (euronews alapján)

- 21:45 SPANYOL K.O. - Nem elég hogy nincs királyuk, a nép körében zajos tüntetés zajlik a monarchia ellen, és a nemzeti 11-et tönkre verik épp a Foci VB-n. Most épp chile is 2 góllal megy el a világhíres spanyol foci előtt.. Hm.. Eddig 0-6 a gólarányuk a VB-n. A világbajnoknak! ?

- 22:04 ÖSSZEFÜGGÉS - Óriási titkos tárgyalás zajlik Budapesten címmel közölt ma cikket az Index, ami szerit "A kétnapos tanácskozáson az Egyesült Államoktól Ukrajnáig mindenki képviselteti magát, aki számít". Bizonyára ezzel függ össze hogy a világ egyik diktátorának nevezett türkmén elnököt ma fogadták a Sándor-palotában. És bár az RTL ma is "remek" cinikus hirt adott ezen államfőről és látogatásáról, ám megemlítette, hogy a világ egyik legjelentősebb földgáz készelete nyugszik a Türkmén föld alatt.... 

- 22:08 Megválasztották a világszépét, csak fiúban. Egy szőke, kék szemű, kigyúrt testű dán srác nyert Mr. Pedersen. Fotót is közöltek a lányok kedvéért.