Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 17.

 

2014. június 17. kedd

1490. június 17. Cselszövény Corvin herceg ellen. Miután a koronázó országgyűlésre egybegyűlt nemesség egy havi halogatás alatt költségeiből kifogyott, 60 képviselőt választva eltávozott. A képviselők közöl többeket Ulászló cseh kir. pártja megnyert, s így a kedélyek előkészítése után 33 egyházi és világi úr jún. 17-kén Corvin János hggel oly szerződést kötött, mely közvetve magában foglalta a lemondást a koronáról. E szerződés elősorolta azon előnyöket, melyekben a hg. részesülni fog "ha az isteni gondviselés, vagy a hazafiak többsége úgy akarná, hogy Magyarország királyi széke másnak jusson." Ezután a gyűlés azt határozta, hogy akit Szapolyay István, Bécs parancsnoka, javasol, azt mindnyájan kötelesek királynak elfogadni, ki a követség előtt így nyilatkozott: csak Ulászlótól várhatja az ország a maga javát, és ő ha magára hagyatnék, mégis Ulászlóra szavazna.

- 1529. június 17. Mária özvegy királyné így írt bátyjának Ferdinándnak: Vigyázzon fenséged, hogy Magyarországot el ne veszítse. A nép morog fenséged ellen, és azok ellen, kik fenségedet királlyá választották.

- 1764. június 17. Pozsonyban országgyűlés.

- 11:13 VAS GEREBEN Az éjjel felkerült a Youtube-ra Vas Gereben életét bemutató kb. 45 perces hangoskönyv részlet, amelyet igen hasznosnak tartok arra nézve hogy megismerhessünk egy méltatlanul elfeledett kulcsszereplőt 1848 hires történelmi forgatagában. Vas Gereben a 19. század legmeghatározóbb magyar népi életét bemutató írója. Ő az a személy, aki Deák Ferenc közeli barátja volt és akit Petőfi Sándor bízott meg a márciusi napok után, hogy a nemzet vezérlapját szerkessze és vezesse. Munkásságát és felfogását jól jellemzi ez a két idézet tőle: "Minden ember vállalkozzék saját szerepére; én sajátomul azt vallom, hogy a múltnak képeit elmosódni nem engedem, - megmentem azt." (Vas Gereben, 1856. ápr. 9.) -- "Hosszú útra megyek, apáink erkölcsét akarnám elhozni a multból, bár csak valamennyien eljönnétek velem. Nem hívok senkit; hanem a ki a múltnak tetteiben példát nem lát, ki a jelenben teendőt nem talál, s a jövendőért áldozni nem akar, . . . kérem ne jöjjön el." (Vas Gereben, A Nemzet napszámosai 7. old.)
 
- 12:00 HIREK -- Amerika 275 katonát küld Baghdadba, hogy az amerikai nagykövetséget védje. Kerry külügyminiszter elmondta, hogy Iránnal is tárgyalnak a kérdésben! A lázadók több várost elfoglaltak, a menekülők száma több mint fél millió!! Amerika kész légicsapást is bevetni végső esetben.
--- Beiktatták az új egyiptomi kormányt. Fontos teendő lesz a gazdaság rendbetétele, mert a három éve tartó felfordulásban a turizmus (mint kiemelkedő bevételi forrás) jelentősen visszaesett.
--- Noha elzárták az oroszok a gázt Ukrajna felé, mégis decemberig elég készlet van az országban, igy ez egy politikai nyomásgyakorlás egyelőre. Ezzel együtt 4,5 mrd USD az ukrán gááztartozás mértéke amit követel Oroszország.
--- Poroshenkó új ukrán elnök a hadsereg megerősítését tekinti elnökségének legfőbb feladatának és egy béketerven dolgozik a kelet-ukrajnai helyzet orvoslására.
--- Államcsőd fenyeget ismét Argentinában. A hitelezők 90%-a elfogadta az átütemezést, de a fedezeti alapok nem. S ez bedöntheti a rendszert, mivel emiatt további 15 mrd USD-t kell kifizetnie az országnak.
--- Dél-olaszországban másfél méteres víz hömpölygött az utakon, északabrra is rettenetes heves esőzés okozott gondot.
--- Merkel két napra Braziliába utazott, részben találkozni az ottani elnöknővel és persze győzelemre segíteni a nemzeti 11-et Portugália ellen (4-0-lal sikerült is) (euronews alapján)

- 12:00 LENGYEL ÖSZÖD "A kommentárok szerint a 2006-os magyarországihoz hasonló válság sújthatja Lengyelországot, miután nyilvánosságra kerültek a kormány több minisztere és a jegybank elnöke bizalmas tárgyalásainak hangfelvételei. A Wprost című lengyel hetilap ma elkezdte sorozatban megjelentetni a lengyel kormány tagjai, valamint a jegybank elnökének bizalmas beszélgetéseiről készült lehallgatási anyagot. Az első Marek Belka volt pénzügyminiszter, miniszterelnök, jelenleg a jegybank elnökének 2013 februárjában Bartolomiej Sienkiewicz belügyminiszterrel és Slawomir Cytryckivel, saját kabinetfőnökével (volt kincstárügyi miniszter) egy étterem különtermében folytatott megbeszélése. Ebben a miniszter arra kérte Belkát, hogy találják ki, hogyan segíthetne a bank a kormánynak a választások előtt népszerűségét javító intézkedéseket hozni, mire a jegybank elnöke felvetette, hogy a pénzintézet munkáját negatívan befolyásoló pénzügyminisztert, Jacek Rostowskit le kellene váltani. Nem sokkal később mindkettő megtörtént. Ez és más kiszivárgott részletek óriási felháborodást keltettek, az ellenzék a kormány lemondását és új választások kiírását követeli. Szélsőjobboldali ifjúsági szervezetek az interneten szerveztek tüntetést vasárnap este, és megpróbáltak behatolni a szejm épületébe, amit a rendőrök végül csak könnygáz bevetésével tudtak megakadályozni. (napi)