Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 16

 

2014. június 16. hétfő

- 1647. június 16. IV. Ferdinánd "magyar" király koronáztatása Lippay György esztergomi érsek által. Ekkor 14 éves volt. 20 évesen német-római császár lett, és mielőtt 21 lett volna, meghalt himlőben. Bécsben nyugszik.

- 1657. június 16. Az erdélyiek, kik Lengyelországban dúltak és égettek, a svédekkel egyesülve feladásra bírták Varsót. - Ez egy érdekes emlék... II. Rákóczi György egy könnyelmű háborúba kezdett a lengyelek ellen, de a svédek pár nap múlva elhagyták és hazaindult. Hazafelé szembe találta magát a szultán által ráküldött tatárokkal, mögötte pedig üldözték a lengyelek akikkel végül békét volt kénytelen kötni Rákóczi. 5 pontot vállalt köztük 1,2 millió forint kárpótlást!!! is. Ráadásul mikor Rákóczi hazatért szamosújvárra a rendek felháborodva várták és a nők is átkozódva fogadták! - Horváth Kozma, a megmenekültek egyike szerint: „zokogás miatt jó ideig hallgatásban volt a gyülekezet, ki apját, ki fiát, ki testvérét, ki a magyarnak égig felhatolt hírneve eltapodtatását, ki a szegény hazára következhető veszedelmet emlegetvén." 

 - 1746. június 16. Lichtenstein Vencel vezérlete alatt az egyesült franciák és spanyolok Piacenzánál megverettek. A diadalt főleg a Forgách és Nádasdy alatti magyar lovasság aratta.

 

- 0:00 Dosztojevszkij legritkábban kapható könyve az ÖRDÖGÖK egy példányát megtaláltam kanizsánegy antikvárban. Azaz a webáruházban. Nekem ez már megvan, csak jelzem hogy iszonyú ritka ez a mű. Pláne egy régebbi kiadásban. Tavaly fél Budapestet végigjártam mire egyet találtam kb. ugyanebben az árban. Ha valaki lecsapna rá, tegye. 

 

- 0:00 Nehéz a dolga a királynak - Kozsdi Tamás legújabb írása arról, hogy milyen mágikus képességekkel kell(ene) rendelkeznie az önjelölteknek... Praktikus tanácsok mindenkinek  .. Ezt tegnap este 22 óra után írtam, de már három napja gondolkodom rajta. Ma kaptam még egy két impulzust és így állt össze. Ne menj el mellette :)

 

- 0:05 RTL - Elgondolkodtam az RTL klub hiradó jelenségen, amiben rendíthetetlen módon ad hírt a kormánypárt és rokonságának, baráti körének fura ügyeiről. A benne foglalt kellemetlen témák egy hireket rendszeresen olvasó, általában tájékozott magyar embernek nem új infók. Aztán rájöttem hogy nem ezért érdekes a jelenség. Hanem hogy végülis KIK az RTL közönsége? Milyen társadalmi réteg? Ebben a szegmensben - ahol táplálék minden ami a tv-ben sugárzódik az arcunkba - komoly károkat okozhat az ideológia gyárosoknak. Bár azt hinnénk ezeket az aljasságokat mindenki tudja, de ha kiderül, hogy töke van a menyasszonynak az azért minden lagziban necces. 

- 11:21 IRAK MOST - Az iraki hadsereg összeomlás szélére jutott. A brutál iszlám szervezet a neten posztolja azokat a fotókat ahol tömegesen gyilkolják a hadifoglyokat. Tegnapra elérték Bagdadot is. A nemzetközi diplomácia a mostani kormányfőt al-Malikit teszi felelőssé ami most kialakult. Péntek óta férfiak ezrei jelentkeznek a seregbe önkéntesnek. Több amerikai hadihajó már az Arab-öbölbe ért. Benfentesek szerint Washington akár még Teheránnal is szövetségre lép ez ügyben. (euronews)

- 11:23 GÁZ - Gazprom szóvivője ma reggel 8 után bejelentette, hogy Ukrajnának minden adósságát ki kell fizetnie és a jövőben minden egyes köbméter gázért előre kell fizetnie. Az egyelőre nem világos, hogy az Ukrajna irányába tartó gázvezetékek csapjait elzárják/ elzárták-e. Az orosz fél 385 USD-ért adná a gázd, az ukránok (EU) pedig 326 ért venné meg max. Az eddigi ár 485 USD volt. 

- 12:16 HANGOSKÖNYVEK - Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a már elékszült hangoskönyveimet a magyar szépirodalom tárgyköréből. Három kiváló szerző kiváló művét már megtalálhatjátok bal oldalt a linkek között, amely a Youtube csatornámra mutat, és most van folyamatban Mikszáth - Szelistyei asszonyok c. szintén kiváló műnek a netre alkalmazása is.  

- 14:44 JUSTH - Irena egy külföldi olvasó írja: "HALAS koszonet Neked a "Penz legedaja"-ert! Koszonom meg egyszer. Valamiert nagyon kellett nekem ez a konyv. Az utolso fejezetet sokszor vegighallgattam. Valamit nagyon (nagyon melyen) megmozgatott bennem ez az iras. - KT: Igen a mű szerintem is kiváló és a vége erős! Megrázó és egyben csodaszép. Köszönöm. 

- 14:49 MÉGIS - A Gazprom figyelmeztette az Európai Bizottságot a lehetséges fennakadásokról a gázszállításban, mivel Ukrajnát átállították az előre kifizetett gázszállításra.