Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 15

 

2014. június 15. vasárnap

1246. június 15. A Bécsújhely melletti csatában Fridrik osztrák hg., a Babenbergek utolsó fisarja, életét veszté. Frangepán Bertalan őt szemén szúrta. - Őszintén? Ez egy szemétláda volt. A szorult helyzetű, menekülő magyar királyt lekopaszította, elvette vármegyéit, és a felesége kezéről is az aranyakat levetette, igy engedte tovább.. Ezt bosszulta meg a tatárjárás után Béla király és csatolta vissza a vármegyéket.

1312. június 15. Rozgonyi csata. Anjou Károly ellen Omodé nádor és Csák Máté szövetkezett. Csák négy vezérét elvesztette, majd megfutott. 

1573. június 15. Veráncsics Antal esztergomi érsek, a magyar haza jeles történetírójának halála.

1682. június 15. Gr. Tököly Imre menyegzői ünnepélye Munkácson Zrínyi Ilonával. Zrinyi szenvedélyesen szerette a nála 14 évvel fiatalabb férfit. Ilona fia, II. Rákóczi Ferencz, Önvallomásaiban undorral emlékezett vissza e házasságra. "Anyámnak 2-dik menyegzőjéről gr. Tököly Imrével csak a nagy fényűzést és ünnepélyes lakomát tartám meg emlékezetemben. Nem akarom érinteni ezen házamra nézve szerencsétlen házasságnak hallott indokait, amelyre kegyes emlékű anyámat a császári udvar javaslata (?) bírta, mint sok egykorú vélte, hogy Tökölyt a fegyverletételre bírja. Idő folytán tapasztaltuk, hogy anyánk férje személyében kígyót fogadott ágyába. Mostoha atyám gyakran tett kísérletet, hogy, rajtam testileg és lelkileg túladván, házunk váraihoz juthasson", stb.

1711. június 15. II. Rákóczi Ferenc Lengyelországban visockai házánál az orosz cárt 100-ad magával megvendégelte. !! 

- 0:00 Azt hiszem a VB egyik legmeghatározóbb mérkőzése volt a holland-spanyol. Az eredményen (5-1) túl a LÁTVÁNY és a foci minősége okán is érdemes legalább a második 45 percet látni. Bár Van Persie fejes gólja az első félidőben volt és talán az lesz a VB gólja olyan hihetetlen volt. 

- 12:00 NÉPLÉLEK - Az angolok megünnepelik a királynőt, elintézik hogy az éjszakai meccset éjfélre hozzák, hogy több európai lássa, majd kikapnak 2-1-re az olaszoktól. Amugy jo meccs volt. (Anglia-Olaszország 1-2) Őrület milyen a 19 éves fekete csatáruk az angoloknak. 

- 12:01 MI LESZ IRAKBAN? - Irak a szétesés határán áll, szunnita szélsőségesek már igen közel járnak a fővároshoz. Bár jelenleg megtorpant a lendület, komoly ellentámadásba ütköztek. A dezertőr iraki katonákra törvényszék vár, mondta az elnök. Amerikának de még Iránnak sem! jó ha Bagdad kikerül a mostani - csapnivaló - ellenőrzés és vezetés alól. Az olajkitermelést is súlyosan érintheti a helyzet alakulása, mivel Irak a világ 8. legnagyobb kitermelője. 

- 12:02 GYÁSZNAP VAN UKRAJNÁBAN a rakétavetővel lelőtt repülőgépen meghalt katonák miatt. Kievben megtámadták az orosz követséget. Közben folynak a gáztárgyalások a két ország között, de igen messze vannak a megállapodástól. Horror pénzekről van szó. "Péntek éjjel a felkelők lelőtték Luhanszk repterén a leszálláshoz készülő ukrán katonai repülőgépet, amely fegyvereket és élelmiszert szállított. Ezen kívül 49 ukrán katona tartózkodott az Il76 fedélzetén. Mindannyian életüket vesztették." - VISZONT: Az oroszország hangja írja erre: " miért kellett meghalniuk ezeknek a fiatal és egészséges embereknek? Azért, mert valakinek arra van szüksége, hogy a fegyveres konfliktus ne érjen véget Ukrajnában. Kinek?"  

- 12:02 EGYIPTOM-ban is ahogy Indiában is vagy épp Afrikában napról napra hallani a nők sorozatos megerőszakolásáról. Nem hivatalos statisztikák szerint az egyiptomi nők 90 százaléka élete folyamán legalább egyszer támadás célpontjává válik. Emiatt tegnap Kairóban tüntetés volt. 

- 22:28 Nehéz a dolga a királynak - Kozsdi Tamás legújabb írása. Igen tanulságos lehet ..