Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. június 14.

 

2014. június 14. szombat

1680. június 14. Báthory Zsófiának, II. Rákóczi György fejedelem özvegyének halála Munkácson. Hamvai Kassán a volt jezsuiták templomában nyugszanak.

1707. június 14. Az ónodi gyűlés kimondja az elszakadást a dinasztiától. „Mai naptól fogva Józsefet nem ismerjük el többé királyunknak, készebbek vagyunk mindnyájan halált szenvedni, mintsem alattvalói maradjunk. Ezen nyilatkozatunkat hitünkkel erősítjük." — Ily esküt a tömeg megtartani nem volt képes... 

- 0:30 AZ IRAKI HELYZET ESZKALÁLÓDIK? - Már csak 60 km-re vannak a szélsőséges radikális csoportok "hadai" Irak fővárosától. Obama az iraki biztonsági erők összeomlásáért a vezetőket vádolta. Amerikai légicsapás lehetséges, szárazföldi nem. Az iraki ajatollah felszólított mindenkit aki fegyvert tud fogni, hogy tegye! Ő a szunnita városfoglalók ellen toboroz, elmondása szerint a "szent cél" érdekében. A támadók 3 irányból közelednek Bagdad felé, a fővárosban felvásárolják az élelmiszereket amiknek 1 nap alatt jelentősen felment az ára. Az elmúlt néhány napban több mint 300 ezren menekülnek beföldön a városokból máshova. Az iraki hadsereg is sok helyen menekül!! Sok katona ugyanis csak a fizetésért állt seregbe amelyik elszektásodott és a nemzet ügyeivel nem azonosul. A moszuli török konzult elfogták és ismeretlen helyre vitték. (Euronews hirei alapján KT)

- 9:32 MODSZERES VADÁSZAT - Érdekes végignézni az RTL hiradó egyes riportjain. 4 mrd forintos különadót vetett ki rá a kormány amit el is fogadott izibe. A hiradó részletek Lázárról, Rogánról, Pintérről, Vajnáról stb. a Youtube-on is "élvezhető". A kérdés az, hova vezet mindez?  

- 9:33 HÁZSONGÁRD - Ha legközelebb Kolozsvárra eljutok akkor a házsongárdi temetőt végigjárom. Már sokan javasolták, de ma még ezt a térképet is elküldte Glória. Nézegesd meg kik fekszenek ott. A magyar irodalom és történelem... 

- 9:44 SULYOS - Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet mára virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében. Min. 50 katona meghalt. A repülő katonákat, valamint felszerelést és ellátmányt szállított. Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost. Luhanszkban és környékén - csakúgy, mint Donyeckben - hetek óta tart az ukrán hadsereg "terrorellenes hadművelete" az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a "luhanszki népköztársaságot" (hvg)

- 9:52 ISIS - Kik a támadók Irakban? "Az ISIS egy betűszó, jelentése Islamic State in Iraq and Syria, azaz Iraki és Szíriai Iszlám Állam. A szunnita csoport másik elnevezése Iraki és Levantei Iszlám Állam, ebben a névben a Levante arra utal, hogy igazából Irak mellé nemcsak Szíriát, de az egész történelmi Levante-régiót is szeretnék megszerezni, amibe Libanon, sőt Izrael, Jordánia és Törökország egy része is beletartozik. Az ISIS elődszervezetei már az iraki háború elején harcoltak az amerikaiak ellen, ekkor még erős volt a kapcsolatuk az al-Kaidával, ez az együttműködés viszont 2013 és 2014 fordulóján megszakadt. Az ISIS fegyveresei részt vettek a szíriai polgárháborúban is, sőt Szíriában van a szervezet központja, er-Rakka kormányzóságban. Szíriában Törökország is sokáig támogatta őket, de – ahogy a moszuli török konzulátus megtámadásából is látszik – mára kikerültek Ankara befolyása alól. Ahogy a névből is látszik, az ISIS államnak tartja magát. Fővárosuk is van, a szíriai er-Rakka, vezetőjüket pedig kalifának tekintik. Az elfoglalt területeken ezért igyekeztek is minél hamarabb rendezett állam benyomását kelteni, és újjászervezni az életet: iszlamista törvényeket adtak ki, de hamar újraindították a közszolgáltatásokat is, szedték a szemetet, és a lakosság üzemanyag-ellátásáról is gondoskodtak. Az ellenállókkal azonban nem bánnak szépen, általában főbe lövik vagy lefejezik őket. Ők a világ leggazdagabb terroristacsoportja, a moszuli kormányzó szerint ugyanis 96,5 milliárd forintnyi dollárt loptak el a központi bankból." (444)

- 9:54 - 2000. okt. 13. - Hopp. Nem volt ördögtől való ötlet a templomosokkal összehozni a tegnapi első kommentet itt az oldalon. Ugyanis TELEHOLD és péntek 13-a utoljára 2000. okt. 13-án volt! A következő pedig 2049. augusztusában. 

- 9:58 UGYE?! :) - "Én amikor nézem, főleg a TV-nek a híradóját nézem. Elvtársaim, ha valahol egy tetves cső megreped, oda kiszáll a csapat, azt a ronda törött csövet mutatja, mert az ország arra a ronda törött csőre kíváncsi. Ha valahol egy bűnözőt a börtönből oda tudnak rángatni, oda rángatják, és azt ott gyóntatják, meg nem tudom én mit csinálnak a TV színe előtt. Ha valami abnormális dolog történik, az érdekes. A normális, a rendben lévő az nem érdekes. Ezért szorul háttérbe a belpolitikában a normális, a valódi helytállása a pártembereknek, a munkásőröknek, a dolgozó embereknek, akik becsülettel végzik a munkát, az nem érdekes. Van egy ilyen szemléleti hiba, higgyék el. Az érdekességnek a keresése, és abból jön ki a negatív." Kádár János, 1983. (Lakner Z. FB oldaláról)

- 10:03 MAGYAR LOVAG! - Lovagi rangra emelte a londonban élő Schiff András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt II. Erzsébet brit uralkodó. A hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában. (Atv)

- 10:12 SPANYOL-HOLLAND UTÓ - A tegnapi nagy meccshez tartozik, hogy a hollandok a világbajnokot ütötték ki 5-1-re. A spanyolok 51 éve nem kaptak 5 gólt meccsen. Spanyol napilapok címlapjain ezek állnak: „Spanyolország legszörnyűbb rémálma”, „Világméretű megszégyenülés”, „Ötöst kapott a világbajnok”, „Spanyolország legrettenetesebb rémálmát éli”. A spanyol edző a vereség után: "Nem akarok senkit sem a földbe döngölni, az egész csapat kudarcot vallott. Meg kell próbálnunk előre tekinteni, és legyőzni Chilét a következő mérkőzésünkön. Nem hiszem, hogy baj lenne a csapat erőnlétével, egyszerűen arról van szó, hogy a hollandok megtáltosodtak a második góljuk után, mi pedig összeroppantunk. Teljességgel megmagyarázhatatlan, ami történt. Nem találok szavakat, hogyan voltak képesek öt gólt rúgni nekünk. Négy éve az egész világbajnokság alatt két gólt kaptunk, most egyetlen mérkőzésen ötöt. Bocsánatot kérünk a szurkolóinktól, elsősorban én magam. Nem álltam a feladatom magaslatán, ezt elismerem, a felelősséget magamra vállalom. A harmadik gól után rettenetesen éreztem magam.” (mno)

- 21:01 Viktória véleménye: "Richard Rockefeller halála kiegyenlített egy számlát: Horthy Istvánról beszélek. Mindkettő gyakorlott pilóta volt. Egy-egy." - Ez egy érdekes felvetés, nem tudom hogy igy van e, de megosztom.  

- 21:01 PONTOSÍTÁS Gabriella: nem David Rockefeller halt meg, hanem Richard. 

- 21:04 WASS ALBERT - Szilvia leveléből: "Wass Alberttel kapcsolatban a héten Szovátán és Csíksomlyón is volt rendőri fellépés. "Tóth Ferenc szovátai lakos a saját udvarán állított mellszobrot Wass Albert írónak, amit Pünkösdvasárnap ünnepélyes keretek között avattak fel. Tóth Ferenc ma, csütörtökön arról tudósította az Erdély.mát, hogy a reggeli órákban a rendőrség házkutatást végzett a lakásán, és elvitték a szobrot." "A román rendőrök eltávolíttatták a szombati csíksomlyói búcsú árusainak standjairól a Wass Albert által írt könyveket – közölte kedden a Székelyhon.ro portál. A könyvek kiadója hatalommal való visszaélésnek minősítette a történteket."

- 21:07 ROCKEFELLER BALESET RÉSZLETEI - A repülőgép 10 perccel a felszállás után zuhant le. A gépet Richard vezette és hazafelé, Main államba tartott, miután apjával megebédelt New Yorkban. Utasok nem voltak a repülőgépen. (oroszo. hangja)

- 21:49 FINN VEZÉR CSERE - Jyrki Katainen finn miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn beadja a lemondását. Készen áll ugyanis, hogy az Európai Bizottság küldöttje legyen, amely új összetételében november 1-től kezdi meg a munkát. A Nemzeti Koalíció Pártjának elnöki posztjáról, amelyet 10 évig töltött be szintén lemondott. (oroszo.hang)

- 21:55 Trooping the Colour - Ez a neve a mindig június 2. szombatján (idén éppen ma) tartott katonai parádénak amit II. Erzsébet (idén épp) 88. szülinapjára rendeznek. (A királynő amúgy ápr. 21-én született, de a banzáj most van.) Ez a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainál 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. (hir24) 

- 21:58 Thaiföld alkotmánybírósága menesztette Jinglak Sinavatra megbízott miniszterelnököt. A bírósági testület határozata alapján a kormányfő egyik káderpolitikai döntése alkotmánysértőnek bizonyult. A miniszterelnök korábban elvetette az ellene felhozott vádakat. (oroszo.h) (Részletek??)