Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2014. július 5. - A ménfői csata és ami mögötte van

 

MÉNFŐI CSATA - Kis korkép ezer évvel ezelőttről. (Kozsdi Tamás)

----------------------------------------------------------------------

JÚLIUS 5. 1044-ben e napon volt a ménfői csata amiben Aba királyunk meghalt. Ő volt I. István nádora, majd a nagy király halála után (1038) - bár nem mindenki akaratára - Aba vette kézbe az irányítást. Nem volt minden tette népszerű és a német császár ellenében alul maradt. Aba szent ember lehetett ettől függetlenül mert a krónikás hagyomány szerint romlatlan teste volt mikor sok évvel később felnyitották a sírját. Az emberek imádkozni és gyógyulni jártak a nádor sírjához. Király volt 3 évig és főként a nemzet elrabló, semmirekellő, szerencsétlen (beépített) olasz bérenc Orseoló Péter "királyságát" akarta ellensúlyozni. A fekete mágia ellen kevés volt az ő szíve ereje. 


A hivatalos történelem szerint III. Henrik harmadik hadjárata volt ekkor Magyarországon. Bánlaky József hadtörténész így értelmezi ezt a kort a 20. sz. elején: "A magyar nemzet Péter elűzése és Abának trónraemelése által cseberből vederbe esett. Akárcsak Péter, Aba sem volt az az egyéniség, aki az ország és a nemzet tátongó nyilt sebeit behegesztette volna, hanem ellenkezőleg amellett, hogy a meglevőket még jobban feltépte, még újakat is ejtett nemcsak a bűnösökön, hanem ártatlanokon is. Ez nem maradhatott megtorlás nélkül. De hogy az elégedetlenek épen Henrikhez, Magyarország legnagyobb ellenségéhez fordultak segítségért, az a legrosszabb, legszerencsétlenebb taktika volt, amit csak elkövethettek. Ily úton és módon az országban a pártok között dúló ellenséges hangulatok és viszálykodások nem hogy elsimultak volna, hanem még inkább kiéleződtek."


Az én történelem szemléletemben mindenkor a királyság működési energiáját kell nézni, aminek a forrásában NEM anyagi dolgok állnak. Ha a táborok különféle érdek felé húzódoztak, akkor az csak az ERŐS vezető hiányának a jele. A magyarok ilyenre majd csak két évtized múlva találnak újra amikor hazahívják az 1031-ben lezajlott királypuccs okán Lengyelországba menekült magyar hercegeket. 


Maga a ménfői esemény nem olyan fontos. A láncreakció az izgalmas, hogy miért és hogyan halt meg a szent király I. István. Miért és kik követték el a királypuccsot már 1031-ben. Miért gyilkolják meg a trónörököst Imre herceget 6 nappal ! a koronázása előtt? Kik és miért esküdtek fel a magyar trón ellen 65 évvel a Quedlinburgi értekezlet és megállapodás után, ahol a magyarok - Európa LEGNAGYOBB haderejével és feltehetően legnagyobb anyagi javaival és mágikus hatalmával is - SZÖVETSÉGET kötött a nyugati hatalmakkal. EU csúcs volt 973. húsvétján a német városban. Miért nem ásta még elő egyetlen történész sem az eredeti megállapodás szövegét? Akár csak mese leírás szintjén is? Annyi azonban tény, hogy a megállapodást a "nyugat" nem kedvelte. Inkább a hatalom megszerzését tűzte ki célul. 


Likvidálják az első és második esztergomi érsekünket Domokost és Sebestyént, belép helyére a kenetteljes Asrik. Domokos ráadásul jeruzsálemi apát is volt a magyar egyházi kiemelkedősége mellett. Hittérítők ugyan jártak nálunk de senki nem értette a nyelvüket és saját, ősi hitü népek laktak itt, nem volt nagyon mit átvenni. Utálták az egészet, erre még az 1060-as évek kiterjedt papgyilkolásai is igazolást mutatnak. Ám az udvarban egységesen volt keresztelés, a megállapodás részeként betartottuk ezt. De 1031-ben amikor már a szentéletű ! trónörököst megölik, akkor már Vajk-István ellen is több merényletet elkövetnek, volt hogy a belső embere éjszaka a szobájába osonva. 


Vajon mi az amit Európa NEM akar tudomásul venni 1000 éve? Mi az ami miatt inkább pusztítja, írtja, elmúlásra ösztönzi a kárpát-medencei magas (más) kultúrájú népet akármi áron? Vajon milyen feltételeket szabtunk - mint Európa legnagyobb és legerősebb állama - 973-ban a Nyugati világnak amelyek miatt ma senki sem talál forrást a Quedlinburgi megállapodás pontjaira? 


Erre az alapkérdésre épül fel a Habsburgok - magyar szakralitást nem szerető - 800 éve és a római és bizánci elemekből összeállított "szent" korona. A paláston pedig ószövetségi alakokkal... 


A válasznak talán Jézus Krisztushoz van köze. 


Hol van a magyarok istene? Hol van az igazság? Hol van a magyarok identitásának gyökere? A múltban, a mában, ... a holnapban.